Vikerkaar, sisukokkuvõte 9 2014

Putinstani varjus

 

Sõber kirjutab Californiast: “Mõned seigad meenutavad eredalt sügist 75 aastat tagasi: piirivalvurite röövid, õhuruumi rikkumised, ähvardavad manöövrid, üldine jõhker rämedus ja Molotovi-Lavrovi taoliste elukutseline valetamine.” Värskes Vikerkaares süveneb Irina Belobrovtseva mõne aasta võrra kaugemassegi aega, mil demokraatia väljavaated hakkasid kõikjal tuhmuma ja fašism paistis paljudele pääseteena. Artiklis “Vene emigrandid – Tartu-Oxfordi-Harbini telg” valgustab ta Oxfordis ja Tartus tegutsenud Bolšakovi perekonna sidemeid vene fašistliku liikumisega. Belobrovtseva jt sellealastest uurimustest on meeldejäävalt ainet ammutanud Andrei Ivanov oma romaanis “Harbini ööliblikad”. Vikerkaares ilmub nüüd Ivanovi reisipilt “Telegrammid Altonast” ja essee “Mõningaid mõtteid seoses Ljudmila Ulitskaja kirjadega Jelena Kostjukovitšile romaanis “Daniel Stein, tõlkija”” (mõlemad Veronika Einbergi tõlkes). Essee kasutab Ulitskaja romaani batuudina mõttehüpeteks dokumentalistika ja väljamõeldise ning kirjanduse ja poliitika vahekordade, romaani loomuse ning nüüdis-vene kirjanduse juurde. Mihhail Trunin vestleb luuletaja ja väristeoreetiku Juri Orlitskiga nüüdis-vene luulest ja vabavärsist selles. Ajakirja luuleveerud avanevad Ida-Ukraina luuletajate Ljubov Jakimtšuki ja Serhi Žadani vabade värssidega (Maarja Kangro tõlkes). Lauri Sommeri essee “Rita” kõneleb filminäitlejast Margarita Terehhovast, tema suhetest Andrei Tarkovskiga ning rollist Viljandis ülesvõetud filmis “Ainult hulludele”. AKNA rubriigis käsitleb Masha Gessen seda, kuidas ja miks venelased surevad. Ta arvab, et lootuse puudumisse. Sõber lõpetas oma läkituse: “Lootkem, et elate ilusti edasi Putinstani varju kiuste.”

Leia veel huvitavat lugemist

TeaterMuusikaKino
Täheke
Õpetajate leht
Sirp
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Looming
Hea laps
Värske Rõhk
Müürileht