Võim ja vastupanu Kesk-Euroopa Ülikoolis

Tähelepanelikumad meediajälgijad on ilmselt märganud viimaste nädalate jooksul kerkinud skandaali Budapestis asuva Kesk-Euroopa Ülikooli (CEU) ümber. Tegemist on filantroop George Sorose asutatud ülikooliga, mille mitmeid õppekavasid peetakse maailma tippude hulka kuuluvaks. Kindlasti on tegemist ühe olulisema Kesk- ja Ida-Euroopa uuringute keskusega. CEU vilistlaste hulgas on ka palju eestlasi. Tänastest sündmustest CEU ümber annab lühikese fotoreportaaži ülikooli politoloogiaosakonna doktorant Martin Mölder, kelle sulest võib pikemat ülevaadet CEU võitlusest Viktor Orbani valitsusega lugeda juba järgmises Vikerkaare topeltnumbris.

Martin Mölder raporteerib: “Ungari parlament võttis täna kiirkorras vastu seaduse, mis teeks Kesk-Euroopa Ülikoolil riigis tegutsemise juba järgmise õppeaasta jooksul sisuliselt võimatuks. Seadus on sõnastatud üldiselt korraldamaks välisülikoolide tegutsemist riigis, kuid selle nõuded puudutavad tegelikult ainult ühte ülikooli. Muuhulgas kohustaks seadus Kesk-Euroopa Ülikooli avama oma haru Ameerika Ühendriikides, kus paljud meil õpetatavad programmid on akrediteeritud ning ülikooli edasine toimimine oleks võimalik üksnes Ungari ja USA valitsuse kokkuleppe alusel.

Seaduse vastuvõtmise ettekääneteks olid alusetud ja valed väited, et Kesk-Euroopa Ülikool ei täida Ungari seadusi ning on võrreldes kohalike ülikoolidega ebaõiglases positsioonis. Tegelikult soovib aga poliitilist konkurentsi ja vaba ühiskonda üha enam piirav ning massiivselt korrumpeerunud Viktor Orbani valitsus saada lahti asutustest, mis mingilgi viisil selliste põhimõtete eest seisavad. Pärast seaduse vastuvõtmist toimus ülikooli ümber meeleavaldus, mille üheks sõnumiks Ungari presidendile oli jätta vastav seadus välja kuulutamata.”

Tänane meeleavaldus CEU ees. Fotode autor: Martin Mölder

CEU toetajad nõuavad Ungari presidendilt seaduse vetostamist.

Facebookis oli protestiavaldusele registreerunud üle 4000 osaleja. Väiksem seltskond protestijaid kogunes hiljem ka Ungari parlamendi ette.

Loe Ungaris toimuvast ka kohalikust veebiportaalist The Budapest Beacon ja BBC-st.

Leia veel huvitavat lugemist

Täheke
Õpetajate leht
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Looming
Hea laps
Värske Rõhk
Sirp
Müürileht
TeMuKi